Επιστροφή
Αναζήτηση 
Σάββατο 22 Ιούν 2024
Rusty Nail
Μενού
Είσοδος Χρήστη
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ο δικτυακός τόπος του Αβδού: Μερικές οδηγίες προς ναυτιλομένους...

Ο Αϊ Γιώργης στις Μελανιές

 
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
Το βιβλίο της κας Κλεάνθης Κυπριωτάκη "Η Κρήτη μέσα από Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Πολιτιστικός Σύλλογος Αβδού   
28.04.05
Η απέραντη αγάπη της για τον τόπο και τα μνημεία λόγου του κρητικού λαού, σε συνδυασμό με την ευσυνειδησία και το καθήκον, την ώθησαν στη συστηματική αυτή έρευνα, που κράτησε πολλά χρόνια και κατέληξε σήμερα στην καλαίσθητη αυτή έκδοση. Η τιμητική διάκριση του Επαίνου από το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, την Ακαδημία Αθηνών, μαρτυρεί την πνευματική και πολιτιστική του αξία...

Το βιβλίο της κας Κλεάνθης Κυπριωτάκη "Η Κρήτη μέσα από την παράδοση"

Από τον πρόλογο του βιβλίου:

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αβδού, μετά την έκδοση των πρώτων βιβλίων, στα τέλη του 2002, σχετικά με τους Ξανθουδίδηδες και το έργο τους, συνεχίζει σήμερα με το εξαιρετικό αυτό πόνημα Κρητικής Λαογραφίας ποικίλης ύλης της δασκάλας και συγγραφέως Κλεάνθης Κυπριωτάκη. Η απέραντη αγάπη της για τον τόπο και τα μνημεία λόγου του κρητικού λαού, σε συνδυασμό με την ευσυνειδησία και το καθήκον, την ώθησαν στη συστηματική αυτή έρευνα, που κράτησε πολλά χρόνια και κατέληξε σήμερα στην καλαίσθητη αυτή έκδοση. Η τιμητική διάκριση του Επαίνου από το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, την Ακαδημία Αθηνών, μαρτυρεί την πνευματική και πολιτιστική του αξία.

Η πολύτιμη και επίπονη αυτή πολιτισμική συλλογή του παραδοσιακού κρητικού λόγου, μεταφέρθηκε με πιστότητα και ακρίβεια από τον προφορικό στο γραπτό λόγο και χρειάσθηκε μεθοδική έρευνα, επεξεργασία και ταξινόμηση για να φθάσει στη σημερινή της μορφή. Το ανεκτίμητο αυτό λαογραφικό ανάγνωσμα αποτελεί κατάθεση ψυχής και μεταφέρει τον αναγνώστη σε νοσταλγικούς αλλοτινούς καιρούς, όταν ο άνθρωπος ζούσε, συμπεριφερόταν και εκφραζόταν πραγματικά με το συνάνθρωπό του σε κάθε στιγμή αγάπης, πόνου, χαράς και ευχαρίστησης. Οι νέοι μας θα μάθουν για τη ζωή, την ιστορία, τα ήθη, τα έθιμα και τη συμπεριφορά των προγόνων τους τα παλιά ωραία εκείνα χρόνια τα γεμάτα ανθρωπιά και ρομαντισμό, που ο σύγχρονος πολιτισμός των μηχανών σταδιακά εισχωρεί και τα εξαλείφει στο διάβα του.

Είμαι βέβαιος ότι στις μέρες μας, με τη συνεχή ηθική απαξίωση, η παρούσα συνέκδοση του Πολιτιστικού μας Συλλόγου θα βρει ιδιαίτερη ανταπόκριση και θα δώσει σε όλους εμάς τους φίλους και θαυμαστές του κρητικού λαϊκού πολιτισμού την αίσθηση ότι εκπληρώσαμε μέρος, τουλάχιστον, ενός μεγάλου και παλαιού χρέους. Ένα μεγάλο εγκάρδιο ευχαριστώ στην κα Κλεάνθη Κυπριωτάκη εκ μέρους των συμπατριωτών μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Αβδού και όχι μόνον, είναι μια ελάχιστη αναγνώριση για την πολυδάπανη αυτή εκ μέρους της μνημειακή έκδοση για την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Πολιτισμό.

Αύγουστος 2003

Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αβδού,
το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου,
Κώστας Γ. Φυσαράκης

 
©2001 - 2004, mes-AVDOU, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista.creative.media, Heraklion.