Επιστροφή
Αναζήτηση 
Παρασκευή 29 Μάρ 2024
Rusty Nail
Μενού
Είσοδος Χρήστη
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ο δικτυακός τόπος του Αβδού: Μερικές οδηγίες προς ναυτιλομένους...

Ο Αϊ Γιώργης στις Μελανιές

 
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΞΑΝΘΟΥΔΙΔΟΥ, ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Κ. Φυσαράκης   
28.04.05
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Αβδού, γενέτειρας του Στεφάνου Ξανθουδίδη, επανεκδίδει σήμερα με την άδεια του Δήμου Ηρακλείου και την οικονομική χορηγία του Δήμου Χερσονήσου το βιβλίο ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΞΑΝΘΟΥΔΙΔΟΥ, ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ...

Καθηγητων Νικολάου Παναγιωτάκη & Θεοχάρη Δετοράκη: "ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΞΑΝΘΟΥΔΙΔΟΥ, ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ", Β΄ έκδοση, Ηράκλειο 2002.

Με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατο του κορυφαίου εκπροσώπου των ελληνικών γραμμάτων Στεφάνου Ξανθουδίδη, ο Δήμος Ηρακλείου εξέδωσε δύο χρόνια μετά (1980) ένα τόμο με σπάνια και δυσεύρετα μελετήματά του. Το έργο της συλλογής, της επιλογής και της επιμέλειας αυτής ανατέθηκε σε δύο Κρητικούς επιστήμονες Καθηγητές, τον αείμνηστο Νικόλαο Παναγιωτάκη και τον Θεοχάρη Δετοράκη. Τον πρόλογο επιμελήθηκε ο τότε Δήμαρχος Ηρακλείου Μανόλης Καρέλλης, που είχε και την πρωτοβουλία της έκδοσης.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Αβδού, γενέτειρας του Στεφάνου Ξανθουδίδη, επανεκδίδει σήμερα με την άδεια του Δήμου Ηρακλείου και την οικονομική χορηγία του Δήμου Χερσονήσου το βιβλίο αυτό.

Στη μελέτη αυτή αναδημοσιεύονται 52 άρθρα και μελετήματα του Στεφάνου Ξανθουδίδη, από το 1899-1928, που αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος της συγγραφικής του παραγωγής, ταξινομημένα κατά ενότητες, που αντιπροσωπεύουν όλους τους τομείς των επιστημονικών ενδιαφερόντων του(Αρχαιολογικά, Ιστορικά, Φιλολογικά, Γλωσσικά-Λαογραφικά). Σε επίμετρο αναδημοσιεύτηκαν δύο ακόμη αρχαιολογικές μελέτες του. Η επανέκδοση σπάνιων και εξαιρετικά δυσεύρετων έργων του, ιδιαίτερα των πρωτολείων, που είδαν το φως σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά της εποχής, πολλά από τα οποία ήσαν άγνωστα στους παλαιότερους βιβλιογράφους του, ήταν επιτακτική επιστημονική ανάγκη.

Η έκδοση έγινε με απόλυτο σεβασμό των πρωτοτύπων. Τηρήθηκε η ορθογραφία, παρέμειναν σε παρενθέσεις οι αριθμοί των σελίδων, έτσι ώστε να αποτυπώνεται πλήρως και η αρχική σελίδωση και προστέθηκαν πλούσια ευρετήρια, που καθιστούν ευχερέστερη τη μελέτη του όλου έργου. Στο τέλος του νέου βιβλίου προστέθηκε η Ομιλία του κ. Θεοχάρη Δετοράκη στην εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αβδού, τις 5-8-2000, με θέμα, "Στέφανος Ξανθουδίδης ο πατριάρχης των κρητολογικών μελετών".

Τελευταία ανανέωση ( 11.05.05 )
 
©2001 - 2004, mes-AVDOU, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista.creative.media, Heraklion.