Επιστροφή
Αναζήτηση 
Κυριακή 28 Μάι 2023
CRETALIVE
Μενού
Είσοδος Χρήστη
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ο δικτυακός τόπος του Αβδού: Μερικές οδηγίες προς ναυτιλομένους...

Ο Αϊ Γιώργης στις Μελανιές

 
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΒΔΟΥ arrow ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ - Εκατονταετηρίδα. Εκδηλώσεις από τ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ - Εκατονταετηρίδα. Εκδηλώσεις από τ Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Δήμος Χερσονήσου   
28.04.05
Συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες 100 έτη από τη μάχη της Ι. Μ. Αγίας Αναστασίας της Χαλκιδικής που έδωσε ο εξ Αβδού Χερσονήσου Κρήτης, Μακεδονομάχος αρχηγός Ι.Νταφώτης με τα γενναία παλικάρια του. Σε ένδειξη μνήμης και τιμής για τους πολεμιστές και πεσόντες στην ένδοξη αυτή μάχη ο Δήμος Χερσονήσου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αβδού ετοιμάζονται μέσα στους θερινούς μήνες να τιμήσουν τους ηρωϊκούς μαχητές με την ανέγερση και αποκάλυψη μνημείου στον ιερό τόπο της θυσίας τους, την έκδοση βιβλίων κ.ά.


Αντάρτικο σώμα Ιωάννη Νταφώτη, παρά τη Ι. Μ. Αγίας Αναστασίας
Πάνος Παπανάκος, Τέμπερα, 1986, Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Θεσσαλονίκη

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ-Εκατονταετηρίδα-Εκδηλώσεις.

Η μάχη της Αγίας Αναστασίας 3 Μαΐου 1905 και ο Ιωάννης Νταφώτης.

Συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες 100 έτη από τη μάχη της Ι. Μ. Αγίας Αναστασίας της Χαλκιδικής που έδωσε ο εξ Αβδού Χερσονήσου Κρήτης, Μακεδονομάχος αρχηγός Ι.Νταφώτης με τα γενναία παλικάρια του. Σε ένδειξη μνήμης και τιμής για τους πολεμιστές και πεσόντες στην ένδοξη αυτή μάχη ο Δήμος Χερσονήσου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αβδού ετοιμάζονται μέσα στους θερινούς μήνες να τιμήσουν τους ηρωϊκούς μαχητές με την ανέγερση και αποκάλυψη μνημείου στον ιερό τόπο της θυσίας τους, την έκδοση βιβλίων κ.ά. εκδηλώσεις με τη συμμετοχή της Ι. Μ. Αγίας Αναστασίας, της Ι. Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου, Κρητικών Σωματείων κ.ά. πολιτικών, στρατιωτικών και θρησκευτικών φορέων και εκπροσώπων της Μακεδονίας.

Ο γνωστός πατριώτης Ι. Νταφώτης με τα ηρωικά κατορθώματά του, ως Διοικητής του Τάγματος των Επιλέκτων Κρητών, στην τελευταία Κρητική Επανάσταση του 1896-97, εκτός των άλλων ανδραγαθημάτων του κατέστησε τις Αρχάνες, με τους συμπολεμιστές του, ως την πρώτη ελεύθερη πόλη της Κρήτης και συνέβαλε έτσι καθοριστικά στην αυτονομία του νησιού, το 1898 και στην Ένωσή του, το 1913 με την μητέρα Ελλάδα. Ο Ι.Νταφώτης, εκτός των άλλων  ηρωϊκών του δράσεων, συνέχισε τους απελευθερωτικούς εθνικούς αγώνες συμμετέχοντας πάντοτε εθελοντικά ως Αρχηγός Σωμάτων πρώτα στη Μακεδονία (1905) και μετέπειτα στην Ήπειρο (1912). Με την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα ως γνήσιος πατριώτης αγωνιστής ο Ι.Νταφώτης οργανώνει Σώμα από 85 Κρήτες εθελοντές. Με τη βοήθεια των ομογενών της Αιγύπτου αγοράζει οπλισμό με σκοπό να εφοδιάσει τους Έλληνες της Κεντρικής Μακεδονίας, που κανένας ως τότε οπλαρχηγός Μακεδονομάχος δεν είχε τολμήσει να τους πλησιάσει και να τους εξοπλίσει στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τους Βουλγάρους κομιτατζήδες αλλά και τη σκληρή τουρκική διοίκηση.

Παρά τις απώλειες, τις περιπέτειες και τα εμπόδια που συνάντησε το Μακ. Σώμα κατάφερε τελικά να εφοδιάσει με οπλισμό τους Μακεδόνες, να τους ενθαρρύνει και να τους δυναμώσει στον ιερό αμυντικό αγώνα τους εναντίον των κομιτατζήδων. Από την άλλη πλευρά η οργανωμένη και ισχυρή παρουσία του Ελληνομακεδονικού Σώματος κατατρόμαξε και πανικόβαλε τους Βουλγάρους και την τουρκική διοίκηση, που έβλεπαν τώρα πια και με την επέλαση νέων εθελοντικών Μακ. Σωμάτων να χάνεται συνεχώς έδαφος με γνωστό το τελικό γι αυτούς αποτέλεσμα, την απελευθέρωση δηλαδή της Μακεδονίας μας. (Για λεπτομερή ενημέρωση βλ. το σχετικό άρθρο του κ. Κ. Φυσαράκη στο www.mes-avdou.gr)

Δήμος Χερσονήσου 28-04-2005

Τελευταία ανανέωση ( 11.05.05 )
 
'Αλλες κατηγορίες
©2001 - 2004, mes-AVDOU, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista.creative.media, Heraklion.