Επιστροφή
Αναζήτηση 
Πέμπτη 30 Μάρ 2023
τυποκρέτα
Μενού
Είσοδος Χρήστη
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ο δικτυακός τόπος του Αβδού: Μερικές οδηγίες προς ναυτιλομένους...

Ο Αϊ Γιώργης στις Μελανιές

 
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
Το ημερολόγιο του Αβδού 2004 Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Δ.Σ. Μ.Ε.Σ.ΑΒΔΟΥ   
01.07.04
...Με βαθειά αίσθηση σεβασμού, όπως αρμόζει σε ιερά κειμήλια, παραθέτουμε στο φετεινό μας ημερολόγιο λεπτομέρειες από τοιχογραφίες τριών βυζαντινών ναών του χωριού μας. Ευελπιστούμε ότι όλοι θα ευαισθητοποιηθούμε στην προσπάθεια προβολής και διάσωσής τους και ιδιαίτερα οι φορείς που είναι αρμόδιοι για παρόμοια πολιτιστικά μνημεία...

Το ημερολόγιο του Αβδού 2004

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα γνωρίσματα του χωριού μας είναι οι βυζαντινές εκκλησίες του. Αυτά τα σημαντικά από καλλιτεχνική και ιστορική άποψη μνημεία, με υψηλής ποιότητας τοιχογραφίες, τεκμηριώνουν τις σχέσεις της περιοχής με την πρωτεύουσα της βυζαντινής αυτοκρατορίας και μαρτυρούν την οικονομική και πολιτιστική άνθηση που σημειώθηκε εδώ κατά τον 14ο-15ο αιώνα.

Οι βυζαντινοί ναοί και οι τοιχογραφίες τους γνώρισαν την βαρβαρότητα όλων των κατακτητών που κατά καιρούς πέρασαν από τούτο τον τόπο αλλά και την αδυσώπητη αλλοίωση από το πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα σήμερα να παρουσιάζουν εικόνα έντονης φθοράς και κακής συντήρησης.

Με βαθειά αίσθηση σεβασμού, όπως αρμόζει σε ιερά κειμήλια, παραθέτουμε στο φετεινό μας ημερολόγιο λεπτομέρειες από τοιχογραφίες τριών βυζαντινών ναών του χωριού μας. Ευελπιστούμε ότι όλοι θα ευαισθητοποιηθούμε στην προσπάθεια προβολής και διάσωσής τους και ιδιαίτερα οι φορείς που είναι αρμόδιοι για παρόμοια πολιτιστικά μνημεία.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον αρχαιολόγο κ. Εμμανουήλ Μπορμπουδάκη για την πολύτιμη βοήθειά του στην επιλογή και τον σχολιασμό των θεμάτων.

Το ημερολόγιο του 2004 που εξέδωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Αβδού, επιμελήθηκε η Ελένη Μαυρομανωλάκη. Τις φωτογραφίσεις έκανε ο Μανώλης Μπορμπουδάκης. Την σχεδίαση ο Αριστείδης Παπαδάκης στην Metrographics. Τυπώθηκε στην “Τυποκρέτα” Δ/χοι Γ. Καζανάκη ΑΕΒΕ σε 1000 αντίτυπα.

Το Δ. Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Αβδού

Τελευταία ανανέωση ( 01.08.04 )
 
©2001 - 2004, mes-AVDOU, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista.creative.media, Heraklion.