Επιστροφή
Αναζήτηση 
Κυριακή 05 Φεβ 2023
τυποκρέτα
Μενού
Είσοδος Χρήστη
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ο δικτυακός τόπος του Αβδού: Μερικές οδηγίες προς ναυτιλομένους...

Ο Αϊ Γιώργης στις Μελανιές

 
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΒΔΟΥ arrow Το σπήλαιο της Φανερωμένης
Το σπήλαιο της Φανερωμένης Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Μιχάλης Ταμιωλάκης   
15.06.04
Νοτιανατολικά του Αβδού, στη θέση Φράχτης-Κουκούλα, βρίσκεται το σπήλαιο της Φανερωμένης. Γύρω του υπάρχει ωραιότατο δάσος με πρίνους. Η διαδρομή μέσα στο σπήλαιο είναι άνετη. Μετά την είσοδο διανοίγεται ένας προθάλαμος στο βάθος του οποίου υπάρχουν πλήθος σταλαγμίτες και στήλες. Ενας μικρός διάδρομος οδηγεί σε μια ευρύχωρη αίθουσα με μεγάλες και μικρές στήλες. Τα τοιχώματα αριστερά παρουσιάζουν ένα έξοχο θέαμα καθώς είναι καλυμμένα με λιθωματικό υλικό που μοιάζει με μορφή μεγάλου συμπλέγματος μεδουσών...

Το σπήλαιο της Φανερωμένης

Νοτιανατολικά του Αβδού, στη θέση Φράχτης-Κουκούλα, βρίσκεται το σπήλαιο της Φανερωμένης. Γύρω του υπάρχει ωραιότατο δάσος με πρίνους. Η διαδρομή μέσα στο σπήλαιο είναι άνετη. Μετά την είσοδο διανοίγεται ένας προθάλαμος στο βάθος του οποίου υπάρχουν πλήθος σταλαγμίτες και στήλες. Ενας μικρός διάδρομος οδηγεί σε μια ευρύχωρη αίθουσα με μεγάλες και μικρές στήλες. Τα τοιχώματα αριστερά παρουσιάζουν ένα έξοχο θέαμα καθώς είναι καλυμμένα με λιθωματικό υλικό που μοιάζει με μορφή μεγάλου συμπλέγματος μεδουσών.

Το σπήλαιο έχει μήκος 43μ πλάτος από 4μ έως 11μ και ύψος 2,25μ έως 8,5μ. Το 1937 το ανέσκαψε ο Μαρινάτος και βρήκε 3 πέτρινες τράπεζες προσφορών, λεπτές λεπίδες από ξίφη, μικρούς διπλούς πέλεκεις, άφθονα όστρακα αγγείων, αντικείμενα γεωμετρικής περιόδου, κομμάτια δαιδαλικών πλακών από άργιλο που παριστάνουν μια σφίγγα και γυναίκα με γυμνό στήθος. Το σπήλαιο είχε χρησιμοποιηθεί σαν χώρος λατρείας μέχρι το τέλος της Ρωμαϊκής περιόδου.

 
'Αλλες κατηγορίες
©2001 - 2004, mes-AVDOU, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista.creative.media, Heraklion.